Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Винтидж – новото старо е модерно!

Винтидж – новото старо е модерно!

Винтидж – новото старо е модерно!

 

Стил, който е достатъчно стар, за да бъде модерен отново.

В буквален превод “Винтидж” означава “реколта”. Този термин е относим към годината на производство на качествените и отлежали вина. Преди да се популяризира като определение за дизайнерски стил, разбирането, че колкото е по-стара реколтата, толкова е по-добро виното, стои в основата на Винтидж стила, но вече като определение и за мода, обзавеждане и най-вече осветителни тела.

Както във всяка модна тендеция се забелязва цикличност, така и във Винтидж стила се откроява възраждане на елементи на отминали тенденции. Съвременните изисквания на потребителите за качество, икономичност и ергонономичност са умело вплетени в носталгичните ни търсения.

Винтидж vs. Антично

Често двете понятия се преплитат, но не бива да се бъркат! В контекста на стила Винтидж, разбирането е, че стоките са съвременни и произведени в 21 век, независимо, че заимстват елементи и даже откровено копират антични стилове. Античните стоки от своя страна, макар и добре съхранени или реставрирани, са оригинално произведени преди десетки години. За времето си те са били просто съвременни или модерни, а за нас днес стилът им е Винтидж.

Когато полата на баба ти е отново на мода, това я прави Винтидж, ако си я купиш нова, но ако облечеш на баба ти полата, това вече я прави антична!

Иновативно, разчупено и ефективно!

Желанието ни да имаме стоки или да се обзаведем в стилове на отминали времена създава вече добре познатият ни Винтидж стил. Съвременно им звучене обаче позволява комбинацията, например, на осветителни тела във Винтидж стил със съвременно обзавеждане в минималистичен, скандинавски или даже индустриален стил. Като се замисля, колко облегчени се чустваме, когато не е необходимо да измазваме и шпакловаме стените, защото така е модерно, а от друга страна спестяваме пари и време!

За съжаление все още електрическата енергия не се пренася по безжичен път и трябва да се съобразим с това къде ще позиционираме нашите Винтидж осветителни тела. Но и този проблем е преодолян във Винтидж стила с дръзкото решение кабелите за осветлението да са видими! Ами да, при положение, че стените са “на тухла”, съвсем нормално е и кабелите да са поставени директно върху стената.

Често Винтидж стила ни пренася във времето на създаването на електрическата крушка, когато наличието на крушка висяща на кабел, за тези които го помнят си е било чиста привилегия. Днес в епохата на трудното за асимилиране изобилие от стилове, дизайни и решения, приемаме това за минимализъм или просто Винтидж!

Популярните Винтидж крушки имат визията на крушката на Едисон, но вече до 85% по-икономични – не може да не се съобразим с глобалните стремежи за ефективното разходване на природните ресурси, а в личен аспект спестяваме от ел. енергията за осветление.  Решението е в комбинацията на визията на винтидж крушката, която задоволява носталгичните ни емоции с най-иновативното решение за спестяване на енергия - LED технологиите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари