Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Как да изберем правилно осветление за работното място

Как да изберем правилно осветление за работното място

Осветлението оказва влияние не само върху психиката, но и върху действието на всички физиологични процеси в организма на човека. Неправилното и недостатъчно осветление влошава зрението, предизвиква умора в тялото и мозъка, значително намалява производителността на труда и е сериозно предусловие за случването на трудови злополуки.
Специалисти са доказали, че с повишаването на осветеността значително се увеличава и производителността на труда - при едно изследване засилили осветлението от 100 до 1000 лукса и резултатите в работата се покачили от 5% до 40% в оглед на точността на извършваната работа. Например при хората, които се занимават с писане, увеличаването на осветеността е намалило два пъти допускането на грешки.

Видове осветление

Съществуват различни начини за осветление на работното място. При директното осветление има източник с насочена светлина като настолни лампи или лапи на тавана, при които лъчът на светлината директно пада върху мястото, което трябва да се освети. Този тип осветление се отличава с висок контраст и ясно очертаване на сенките. Докато другият вид разчита на отразяването на светлината - източникът сочи към повърхността на стената или тавана, които отразяват светлината. Тук светлината е разпределена равномерно, яркостта е ниска и няма резки сенки.
Най-добрият вариант, разбира се, е да се проектира такава система за осветление, която да съчетава предимствата на непряката и на пряката светлина.

Възприятие на светлината

Ако говорим субективно за човешките усещания, то най-благоприятната осветеност за работна среда е над 200 лукса. Голям фактор обаче е вида на работата - при хора, които се занимават с въвеждане на текстове на компютър например, осветеността трябва да бъде задължително между 300 и 500 лукса.
Трябва да се има предвид и фактът, че светлината като техническа величина не е само това, което може да се види. Обикновено хората взимат под внимание единствено психологическите аспекти - тоест, как мозъкът ни възприема онова, което виждаме през очите. Но всеки добър физик ще ви каже, че яркостта на светлината не всеки път е еднаква с възприеманото от очите ни.
За да бъде напълно функционално осветлението в работните места, то трябва да се проектира като се вземат предвид характеристиките на помещението и вида на изпълняваната работа. Често добър вариант се оказва осветлението на две нива - местно и общо. Местното осветление е пряка светлина, предназначена за отделните работни места, която може да осигури нужната осветеност за конкретна работа. Целта на общото осветление пък е да създаде мека светлина без отблясъци, която може да се осигури от източници на разсеяна или отразена светлина. Идеята на този тип осветление е окото, което възприема работното помещение в неговата цялост, да не се обременява с огромни контрасти между отделните зони и да не се усети психическа умора и намаляване на работоспособността.

Решения и изисквания

Когато се избира осветление за бизнес сгради и работни места, често решаващият фактор се оказва икономическият. Но когато се изчисляват разходите, трябва да се имат предвид не само тези за закупуване, окабеляване и оборудване, но и последващите - за ремонт, за електричество, за проддръжка.
Все по-често се обръща внимание и на идеята за икономия на енергията - актуален проблем, съобразяването с който показва модерно мислене и загриженост за екологията. А спестяването на енергията не е само индивидуален въпрос, с който се намаляват разходите, но по-малката консумация на енергия от всеки един офис, апартамент, магазин означава и по-малко количество на изгорени въглища, газ и нефт и по-чиста околна среда.
Практиката в осветлението на работни помещения показва, че най-иконимичният и подходящ вариант от всичките на пазара се оказва осветлението, което се базира на LED осветителни тела. Повечето от нас го асоциират със студена бяла светлина, но истината е, че в момента се предлага широка гама от цветове - от топли до студени тонове.
Икономичността и ефективността на LED осветлението превъзхожда в голяма степен конвенционалното и луминисцентното осветление. Доказано е, че един такъв източник на светлина изразходва 5 пъти по-малко енергия от електрическите крушки с нажежаема жичка, като дори продължителността на живота им е над 10 пъти по-голяма.
Други ползи на LED светлина: - коефициентът на полезно действие достига до 85%, като целта на производителите е постоянно да повишават тази стойност с внедряването на модерни технологии; - не създават шум; - няма трептене, което оказва негативно въздействие върху човешкото здраве.

За финал можем да кажем, че качественото осветление на работното място е показване на уважение на работодателя към служителите му. Освен това то носи множество ползи за компанията, които се измерват в икономия на енергия и повишаване на производителността на работещите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари