Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Как да изберем правилно осветление за работното място

Как да изберем правилно осветление за работното място

Как да изберем правилно осветление за работното място

Осветлението оказва влияние не само върху психиката, но и върху действието на всички физиологични процеси в организма на човека. Неправилното и недостатъчно осветление влошава зрението, предизвиква умора в тялото и мозъка, значително намалява производителността на труда и е сериозно предусловие за случването на трудови злополуки.
Специалисти са доказали, че с повишаването на осветеността значително се увеличава и производителността на труда - при едно изследване засилили осветлението от 100 до 1000 лукса и резултатите в работата се покачили от 5% до 40% в оглед на точността на извършваната работа. Например при хората, които се занимават с писане, увеличаването на осветеността е намалило два пъти допускането на грешки.

Видове осветление

Съществуват различни начини за осветление на работното място. При директното осветление има източник с насочена светлина като настолни лампи или лапи на тавана, при които лъчът на светлината директно пада върху мястото, което трябва да се освети. Този тип осветление се отличава с висок контраст и ясно очертаване на сенките. Докато другият вид разчита на отразяването на светлината - източникът сочи към повърхността на стената или тавана, които отразяват светлината. Тук светлината е разпределена равномерно, яркостта е ниска и няма резки сенки.
Най-добрият вариант, разбира се, е да се проектира такава система за осветление, която да съчетава предимствата на непряката и на пряката светлина.

Възприятие на светлината

Ако говорим субективно за човешките усещания, то най-благоприятната осветеност за работна среда е над 200 лукса. Голям фактор обаче е вида на работата - при хора, които се занимават с въвеждане на текстове на компютър например, осветеността трябва да бъде задължително между 300 и 500 лукса.
Трябва да се има предвид и фактът, че светлината като техническа величина не е само това, което може да се види. Обикновено хората взимат под внимание единствено психологическите аспекти - тоест, как мозъкът ни възприема онова, което виждаме през очите. Но всеки добър физик ще ви каже, че яркостта на светлината не всеки път е еднаква с възприеманото от очите ни.
За да бъде напълно функционално осветлението в работните места, то трябва да се проектира като се вземат предвид характеристиките на помещението и вида на изпълняваната работа. Често добър вариант се оказва осветлението на две нива - местно и общо. Местното осветление е пряка светлина, предназначена за отделните работни места, която може да осигури нужната осветеност за конкретна работа. Целта на общото осветление пък е да създаде мека светлина без отблясъци, която може да се осигури от източници на разсеяна или отразена светлина. Идеята на този тип осветление е окото, което възприема работното помещение в неговата цялост, да не се обременява с огромни контрасти между отделните зони и да не се усети психическа умора и намаляване на работоспособността.

Решения и изисквания

Когато се избира осветление за бизнес сгради и работни места, често решаващият фактор се оказва икономическият. Но когато се изчисляват разходите, трябва да се имат предвид не само тези за закупуване, окабеляване и оборудване, но и последващите - за ремонт, за електричество, за проддръжка.
Все по-често се обръща внимание и на идеята за икономия на енергията - актуален проблем, съобразяването с който показва модерно мислене и загриженост за екологията. А спестяването на енергията не е само индивидуален въпрос, с който се намаляват разходите, но по-малката консумация на енергия от всеки един офис, апартамент, магазин означава и по-малко количество на изгорени въглища, газ и нефт и по-чиста околна среда.
Практиката в осветлението на работни помещения показва, че най-иконимичният и подходящ вариант от всичките на пазара се оказва осветлението, което се базира на LED осветителни тела. Повечето от нас го асоциират със студена бяла светлина, но истината е, че в момента се предлага широка гама от цветове - от топли до студени тонове.
Икономичността и ефективността на LED осветлението превъзхожда в голяма степен конвенционалното и луминисцентното осветление. Доказано е, че един такъв източник на светлина изразходва 5 пъти по-малко енергия от електрическите крушки с нажежаема жичка, като дори продължителността на живота им е над 10 пъти по-голяма.
Други ползи на LED светлина: - коефициентът на полезно действие достига до 85%, като целта на производителите е постоянно да повишават тази стойност с внедряването на модерни технологии; - не създават шум; - няма трептене, което оказва негативно въздействие върху човешкото здраве.

За финал можем да кажем, че качественото осветление на работното място е показване на уважение на работодателя към служителите му. Освен това то носи множество ползи за компанията, които се измерват в икономия на енергия и повишаване на производителността на работещите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари